Søvn

Søvn politik i Damhuset

Børns søvn er essentiel for deres almene udvikling. Under søvnen restituerer kroppen og hjernen udvikler sig og udskiller bla. væksthormon samt nedsætter kortison(stesshormon) i kroppen. God søvn giver kvikke børn og øger muligheden for at fokusere og udvikle sig. Samtidig giver god søvn et stærkere immunforsvar.

Det er hårdt arbejde at gå i vuggestue og børnehave, der stilles mange krav man er omgivet af rigtig mange børn og man skal hele tiden lære og udvikle sig. Derfor er det vigtigt at børnene er udhvilede og friske til at klare en hel dag i daginstitutionen. Rigtig mange børn har brug for en lur eller et hvil midt på dagen, for at få ladet op til, at kunne deltage i fællesskabet resten af dagen.

Vibeke Mannicke som er læge og søvnforsker skriver i sin bog, at en middagslur som udgangspunkt ikke påvirker barnets nattesøvn. Det kan derimod være med til at styrke en god søvncyklus som i længden også giver børnene en bedre nattesøvn. Det er derfor vigtigt at fokusere på hele barnets søvncyklus i stedet for at fratage dem middagsluren hvis de har brug for den. Dette bakkes op af forskningssygeplejerske hos scansleep i artiklen fra fagbladet FOA.

Generelt giver en god middagslur grobund for en bedre nattesøvn, da det er sværere at putte et barn der er overtræt og fuldt af stresshormoner skriver Mannicke.

I Damhuset respekterer vi det enkelte barns søvnbehov. Som udgangspunkt siger vi, at de børn der har brug for at sove får lov at sove.

Det er meget forskelligt hvor gamle børnene er, inden de kan klare sig igennem en hel dag uden en lur, og engang imellem kan der også være en enkelt der har brug for en lur oven på en ekstra hår weekend eller hvis der er sket meget i løbet af formiddagen.

I vuggestuen sover de mindste børn ofte to lure, det gør de ofte indtil de er omkring et år, men også dette er meget individuelt.

Børnene sover som regel ca. 1-3 timers om dagen.

Når vi tager luren fra børnene for tidligt, oplever vi at de får rigtig svært ved at klare dagen. De bliver trætte og uoplagte, konfliktniveauet stiger markant og nogle går rundt og er kede af det. Det kan gå ud over deres sociale relationer om eftermiddagen, da trætte børn ofte må trække sig og tulle rundt alene, samtidig bliver det rigtig svært for dem, at honorere de krav der stilles til dem.

Derfor vægter vi børnenes lur rigtig højt for deres almene trivsels skyld.

Vi vækker heller ikke børnene midt i en lur. Det er vigtigt at børnene får lov at sove sig igennem en søvncyklus. Mannicke sammenligner det med, kun at give barnet halvdelen af det mad de har brug for. Derfor får de lov at vågne af sig selv. Det er dog sådan, at vi ved to-tiden begynder at tænde et dæmpet lys i vuggestuen hvor de sover, og begynder at gå lidt ind og ud for at hente de børn der vågner. Her får børnene mulighed for en rolig opvågning, men der er altid nogle enkelte der fortsætter deres dybe søvn mens vi går derinde. Dem lader vi ligge mens vi begynder at rydde madrasser væk, så også de kan få en rolig opvågning.

Vi vil selvfølgelig altid gerne indgå i en dialog med dig som forælder hvis der er noget du er i tvivl om eller undre dig over. Hvis du søger råd ift. dit barns generelle søvn kan vi henvise til nedenstående kilder.

Det Praktiske

  • De mindste børn under 2 år sover i krybber udendørs i vores krybberum
  • Børn over 2 år må ikke længere fastspændes i krybberne og sover derfor lur inde i vuggestuen på små madrasser.
  • Vi nedskriver ikke hvor længe hvert enkelt barn sover, med mindre det afviger helt fra barnets normale søvnrytme.
  • Når vi putter børnene prioriterer vi at skabe den ro det kræver, så alle børn kan føle sig trygge og dermed få en bedre søvn.
  • I krybberummet har vi babyalarm på når børnene sover.
  • Til de børn der sover inde, har vi en ”indevagt” på gangen til at holde øje med dem, og døren står på klem.

 

Kilder:

Børns søvn – Din lille sovetryne, Vibeke Mannicke, 2013, forlage  t LIVA

http://www.boernogunge.dk/internet/boernogunge.nsf/0/F7FA6253B27E68B2C1257C04003CE5F2?opendocument

https://www.fagbladetfoa.dk/Artikler/2016/11/10/Boern-sover-for-lidt-i-dagtilbud

https://www.fagbladetfoa.dk/Artikler/2016/11/10/Forsker-advarer-Foraeldre-oedelaegger-boerns-lur